האם אתם סובלים מכאב או רגישות בפה? חור בשן הוא בעיה נפוצה שממנה סובלים רבים. במאמר זה נסביר מהם הגורמים העיקריים לחור בשן, כיצד ניתן למנוע את הופעתם, ומהן הדרכים הטובות ביותר לטפל בבעיה זו. נעניק טיפים שימושיים לשמירה על בריאות השיניים ולמניעת חורים בשיניים בעתיד. בואו לגלות כיצד לשמור על חיוך בריא ומאיר פנים!
מה זה חור בשן?
חור, או חלל, הוא מצב דנטלי המאופיין בנוכחות של חור בשן, הנובע כתוצאה מעששת. חורים מתרחשים כאשר חומצות בפה שוחקות בהדרגה את השכבה החיצונית הקשוחה של השן, המכונה אמייל. חורים יכולים להשפיע על כל אחד, אבל שמירה על שיטות היגיינת פה טובות ותזמון ניקוי שיניים קבוע יכול למנוע ביעילות את התפתחותם.
חורים בשיניים מכונים בדרך כלל גם עששת שיניים.
גורמים לחור בשן
חורים נגרמים על ידי עששת – תהליך המתרחש לאורך זמן. כך מתפתחת עששת:
צורות פלאק. רובד שיניים הוא סרט דביק שקוף המצפה את השיניים שלכם. זה נובע מאכילת הרבה סוכרים ועמילנים וחוסר ניקוי טוב של השיניים.
כאשר סוכרים ועמילנים אינם מנוקים מהשיניים, חיידקים מתחילים לאכול אותם במהירות וליצור פלאק.
רובד שנשאר על השיניים יכול להתקשות מתחת לקו החניכיים או מעליו לכדי אבנית . אבנית מקשה על הסרת הפלאק ויוצרת מגן לחיידקים.
התקפות פלאק. החיידקים מעבדים את הסוכרים לכדי תוצרי לוואי שכוללים חומצות. חומצות מפלאק מסירות מינרלים באמייל הקשה והחיצוני של השן שלכם. שחיקה זו גורמת לפתחים זעירים או חורים באמייל – השלב הראשון של חללים.
ברגע שאזורי האמיל נשחקים, החיידקים והחומצה יכולים להגיע לשכבה הבאה של השיניים שלכם, הנקראת דנטין. שכבה זו רכה יותר מאמיל ופחות עמידה לחומצה. לדנטין יש צינורות זעירים המתקשרים ישירות עם עצב השן וגורמים לרגישות.
ההרס נמשך. כאשר עששת מתפתחת, החיידקים והחומצה ממשיכים לצעוד דרך השיניים שלכם, נעים ליד חומר השן הפנימי (מוך) המכיל עצבים וכלי דם. המוך נעשית נפוחה ומגורה מהחיידקים. מכיוון שאין מקום לנפיחות להתרחב בתוך השן, העצב נלחץ וגורם לכאב. אי נוחות יכולה אפילו להתרחב מחוץ לשורש השן ועד לעצם.
סוגים של חורים בשיניים
לחורים יש פוטנציאל להתפתח על משטחים שונים של השיניים שלכם. הבה נחקור את סוגי החללים הנפוצים ואת מיקומם בהתאמה:
עששת המשטחים החלקים: חללים אלה מתקדמים לאט וכרוכים בהמסה של אמייל השן. הרגלי היגיינת פה נכונים יכולים גם למנוע ולפעמים אף להפוך את סוג זה של ריקבון. זה נצפה לעתים קרובות בקרב אנשים בשנות ה-20 לחייהם, במיוחד בין השיניים.
עששת חריצים וחרירים: חללים אלה נוצרים בחלק העליון של משטח הלעיסה של השן שלכם, והם יכולים להשפיע גם על הצד הקדמי של הטוחנות שלכם. בדרך כלל, ריקבון כזה מתחיל במהלך שנות העשרה ונוטה להתקדם במהירות.
עששת שורשים: מבוגרים שחווים נסיגת חניכיים רגישים יותר לעששת. נסיגת חניכיים חושפת את שורשי השיניים שלכם לרובד דנטלי וחומצה, מה שהופך את ריקבון השורשים למאתגר למניעה ולטפל בהם. אם אתם נוטים לנסיגת חניכיים, שקלו להתייעץ עם רופא השיניים לגבי האפשרות לקבוע תור לרופא חניכיים.
הבחנות אלו מדגישות את המיקומים והמאפיינים המגוונים של חורים, תוך שימת דגש על חשיבותם של אמצעי מניעה וטיפול שיניים בזמן.
כמה חור בשן נפוץ?
חורים בשיניים נפוצים מאוד. לפי מחקרים אפידמיולוגיים גלובליים, כ-90% מהמבוגרים בגילאי 20-64 סבלו מחור בשיניים בשלב כזה או אחר בחייהם.
כיצד מאבחנים חור בשן?
בדיקות שיניים דו-שנתיות מייצגות את הגישה האופטימלית לאיתור חלל מוקדם, ועוזרת לטפל בבעיות לפני שהן מסלימות או מתרחבות. במהלך בדיקות אלו, רופאי השיניים מפעילים כלים שונים כדי לבחון את השיניים שלכם לעומק. שן הפגועה בחלל נוטה להרגיש רכה יותר כאשר רופא השיניים בודקת אותה.
בנוסף, רופא השיניים שלכם עשוי לבחור בצילומי רנטגן דנטליים, אשר מסייעים לחשיפת חללים עוד לפני שהם נראים לעין בלתי מזוינת. תמונות אלו מאפשרות התערבות מוקדמת ואמצעי מניעה, המדגישים את הערך של ביקורי שיניים קבועים בשמירה על בריאות הפה שלכם.
תסמינים: איך מזהים חור בשן?
הסימנים והתסמינים של חללים משתנים, בהתאם להיקף ולמיקומם. כאשר חלל רק מתחיל, ייתכן שאין לכם תסמינים כלל. ככל שהדעיכה גדלה, היא עלולה לגרום לסימנים ותסמינים כגון:
- כאב שיניים, כאב ספונטני או כאב המתרחש ללא כל סיבה נראית לעין
- רגישות בשיניים
- כאב קל עד חד בעת אכילה או שתייה של משהו מתוק, חם או קר
- חורים או בורות גלויים בשיניים
- כתם חום, שחור או לבן על כל משטח של השן
- כאב כשאתם נושכים
חור בשן – התפתחות לפי שלבים
לעששת יש פוטנציאל להשפיע על כל שכבות השן שלכם, והם מתקדמים בחמישה שלבים ראשוניים:
- דה-מינרליזציה: בשלב הראשוני, ייתכן שתבחינו בכתמים קטנים, לבנים וגיריים על השן. זה מתרחש עקב פירוק של מינרלים בתוך אמייל השן שלכם.
- עששת אמייל: ללא התערבות מתאימה, עששת ממשיכה לדרדר את האמייל שלכם. בשלב זה עלולים להתברר חורים או חללים בשן, והכתמים הלבנים יכולים לעבור לצבע חום בהיר.
- ריקבון דנטין: דנטין, הממוקם ממש מתחת לאמייל, רך משמעותית מהאמייל. כתוצאה מכך, כאשר רובד וחיידקים מגיעים לשכבה זו, חללים מתפתחים בקצב מהיר יותר. רגישות שיניים הופכת לעתים קרובות בולטת בשלב זה, ושינוי צבע השן עשוי להתקדם לגוון חום כהה יותר.
- נזק למוך: מוך השן, הממוקם בשכבה הפנימית ביותר של השן שלכם, מכיל עצבים וכלי דם החיוניים להזנה ושמירה על חיוניות השן. כאשר חורים מגיעים למבנה זה, אתם עלולים לחוות כאב, ואדמומיות ונפיחות בחניכיים המקיפים את השן הפגועה עשויים להתגלות. שינוי הצבע בשן עשוי להתכהות לגוון חום או שחור.
- מורסה: אם לא מטופלים, חלל עמוק עלול להוביל לזיהום, וכתוצאה מכך להיווצרות כיס מלא מוגלתי בקצה שורש השן, המכונה מורסה פריאפיקלית. התסמינים עשויים לכלול הקרנת כאב לתוך הלסת או הפנים, נפיחות בפנים ובלוטות לימפה נפוחות בצוואר.
בשלב זה, למורסה בשן יש פוטנציאל להתפשט לרקמות סמוכות ולחלקים אחרים בגוף. במקרים נדירים, הזיהום עלול להגיע אפילו למוח או לזרם הדם, ולגרום לאלח דם.
שלבים אלו מדגישים את האופי המתקדם של עששת, תוך שימת דגש על החשיבות של גילוי מוקדם וטיפול שיניים כדי למנוע את התקדמותה.
איך לטפל בכאבים לחור בשן?
טיפול בכאב מחורים בשיניים כרוך בטיפול בגורם הבסיסי, שהוא בדרך כלל העששת עצמה. אמנם חיוני להתייעץ עם רופא שיניים לאבחון ותוכנית טיפול נאותים, אך הנה כמה צעדים שתוכלו לנקוט כדי להקל על כאבים מחורים בשיניים באופן זמני:
לשטוף עם מי מלח חמים:
- ממיסים חצי כפית מלח בכוס מים חמימים.
- סחרר ובעדינות את תמיסת המים המלוחים בפה במשך 30 שניות לפני שתירקו אותה החוצה.
- זה יכול לעזור להפחית את הדלקת ולהקל באופן זמני על הכאב.
משככי כאבים ללא מרשם:
- משככי כאבים ללא מרשם כמו איבופרופן (אדוויל) או פרצטמול (אקמול) יכולים לעזור בניהול כאב ולהפחית דלקת.
- פעל לפי הוראות המינון על אריזת התרופה.
הרדמה מקומית:
- ג'לים או קרמים לפה ללא מרשם המכילים בנזוקאין יכולים להרדים זמנית את האזור הפגוע.
- יש למרוח כמות קטנה ישירות על החלל או על החניכיים הסמוכות כדי להקל על אי הנוחות.
הימנעו ממזונות ומשקאות טריגר:
- הימנעו ממזונות ומשקאות חמים, קרים, מתוקים או חומציים, מכיוון שהם עלולים להחמיר את הרגישות והכאבים בשיניים.
דיאטה רכה:
- היצמדו למזונות רכים וקלים ללעיסה כדי למזער את הלחץ על השן הנגועה.
- הימנעו ממזונות פריכים, קשים או דביקים שעלולים להחמיר את הכאב.
לשמור על היגיינת הפה:
- המשיכו לצחצח ולהשתמש בחוט דנטלי בעדינות, אך הימנעו מצחצוח נמרץ מדי סביב האזור הפגוע.
- השתמשו במשחת שיניים פלואוריד כדי לסייע בחיזוק אמייל השן.
שעווה דנטלית:
- עבור חורים שיש להם קצוות חדים או שהם גורמים לגירוי בלשון או בלחי, שעווה דנטלית יכולה לספק הקלה זמנית על ידי כיסוי המשטח המחוספס.
שמן ציפורן:
- שמן ציפורן מכיל תכונות הרדמה טבעיות וניתן למרוח אותו על האזור הפגוע בעזרת מקלון צמר גפן לשיכוך כאבים זמני.
חשוב לציין שאמצעים אלו הם רק פתרונות זמניים להקלה על כאב ואי נוחות. עששת תתקדם אם לא תטופל על ידי רופא שיניים, מה שעלול להוביל לסיבוכים חמורים יותר כגון זיהום או אבצס.
לכן, חשוב לקבוע פגישה עם רופא השיניים בהקדם האפשרי כדי לטפל בבעיה הבסיסית. רופא השיניים שלכם יקבע את הטיפול המתאים ביותר, שעשוי לכלול סתימות שיניים, טיפול שורש או הליכים אחרים לשיקום בריאות השן הפגועה.
איך מטפלים בשן?
הטיפול בעששת תלוי עד כמה הוא מתקדם.
לעששת בשלב מוקדם – רופא השיניים שלכם ידבר איתך על כמות הסוכר בתזונה שלכם והזמנים שבהם אתם אוכלים. הם עשויים למרוח ג'ל פלואוריד, לכה או משחה על האזור. פלואוריד עוזר להגן על השיניים על ידי חיזוק האמייל, מה שהופך את השיניים לעמידות יותר לחומצות מרובד שעלול לגרום לעששת.
רופא השיניים שלכם עשוי לדון איתך על סתימה או כתר – זה כרוך בהסרת עששת, מתן הרדמה מקומית כדי להרדים את השן ומילוי החור
אם עששת התפשטה למוך (במרכז השן, המכיל דם ועצבים) – ניתן להסיר אותו בתהליך המכונה טיפול שורש.
אם השן ניזוקה כל כך עד שלא ניתן לשחזר אותה – ייתכן שיהיה צורך להסיר אותה. ייתכן שרופא השיניים שלכם יוכל להחליף את השן בתותבת חלקית, גשר או שתל.
סיבוכים של חור בשן
חורים בשיניים, אם אינם מטופלים, עלולים להוביל לסיבוכים שונים ולבעיות בריאות שיניים חמורות יותר. חלק מהסיבוכים הפוטנציאליים של חורים בשיניים לא מטופלים כוללים:
- כאב שיניים: בתחילה, חלל עלול לגרום לאי נוחות קלה או לרגישות. עם זאת, ככל שהיא מתקדמת, היא עלולה להוביל לכאבי שיניים קשים המשבשים את הפעילות היומיומית ואת השינה.
- זיהום: אם החלל מגיע למוך (החלק הפנימי ביותר של השן המכיל עצבים וכלי דם), הוא עלול להזדהם. זה יכול להוביל למורסה, כיס מלא מוגלה כואב בשורש השן. מורסות שיניים יכולות לגרום לכאבים עזים, נפיחות ואפילו חום.
- שבר בשן: חורים מחלישים את מבנה השן, מה שהופך אותה לרגישה יותר לשברים. הדבר עלול לגרום לנזק נוסף לשן ועלול לדרוש טיפול שיניים נרחב יותר.
- אובדן שיניים: במקרים מתקדמים בהם חורים נותרים ללא טיפול למשך תקופה ממושכת, עלול להתרחש אובדן שיניים. כאשר הנזק חמור מכדי להציל את השן, יש צורך בעקירה.
- התפשטות זיהום: זיהומים דנטליים יכולים להתפשט לשיניים סמוכות ולרקמות שמסביב, ולהוביל לבעיה נפוצה יותר בבריאות הפה. זה יכול לדרוש טיפולים נרחבים יותר ואפילו התערבות כירורגית.
- ריח רע מהפה כרוני: הריקבון והזיהום הקשורים לחורים עלולים להוביל לריח רע מהפה כרוני (הליטוזיס), שעלול להיות מביך חברתית.
- רגישות שיניים: ככל שהחלל מתקדם וחושף את השכבות הפנימיות של השן, עלולה להתרחש רגישות מוגברת למזונות ומשקאות חמים, קרים, מתוקים או חומציים.
- קושי בלעיסה: כאב ואי נוחות מחורים עלולים להקשות על הלעיסה והאכילה, מה שעלול להוביל לתזונה לקויה ולבעיות בריאות כלליות.
- דאגות אסתטיות: עששת עלולה לגרום לשינוי צבע וריקבון גלוי על פני השן, ולהשפיע על מראה החיוך ועל הביטחון העצמי שלכם.
- טיפול יקר ונרחב: ככל שהחלל אינו מטופל זמן רב יותר, טיפול השיניים הנדרש הופך להיות נרחב ויקר יותר. מה שניתן לפתור בהתחלה עם מילוי פשוט עשוי לחייב הליכים מורכבים יותר כמו טיפול שורש או כתרים.
חשוב לטפל בחורים מוקדם על ידי פנייה לטיפול שיניים מהיר. בדיקות שיניים שגרתיות והרגלים טובים של היגיינת הפה, כולל צחצוח שיניים קבוע, שימוש בחוט דנטלי ותזונה מאוזנת, יכולים לסייע במניעת חורים וסיבוכיהן.
אם אתם חושדים שיש לכם חלל או שאתם חווים כאבים דנטליים, אל תתמהמה ובפנייה לרופא השיניים שלכם להערכה וטיפול מתאים. התערבות מוקדמת יכולה למנוע סיבוכים אלה ולעזור לשמר את בריאות הפה שלכם.
מהם גורמי הסיכון לחורים?
מספר גורמים יכולים להעלות את הרגישות שלכם לפתח עששת, כולל:
יובש בפה (Xerostomia): מצבים כמו תסמונת סיוגרן או תרופות כמו תרופות נוגדות דיכאון מסוימות עלולים להוביל ליובש בפה, מה שמפחית את הרוק המגן בפה, מה שמגביר את הסיכון לחורים.
הרגלי תזונה: צריכת מזונות או משקאות ממותקים ועמילניים ונשנושים תכופים בין הארוחות מספקים סביבה נוחה לשגשוג של חיידקים.
היסטוריה משפחתית: היסטוריה משפחתית של עששת יכולה להצביע על נטייה גנטית להתפתחות חלל.
נסיגת חניכיים: כאשר החניכיים נסוגות, שורשי השיניים נחשפים, מה שהופך אותם לפגיעים יותר לריקבון מכיוון שחסר להם את האמייל המגן שמכסה את הכתר.
טיפול קרינתי קודם: אנשים שעברו טיפול בקרינה לטיפול בסרטן הראש והצוואר עלולים לחוות שינויים בבריאות הפה שלהם, כולל סיכון גבוה יותר לחורים.
גורמים אלו מדגישים את החשיבות של טיפול שיניים מותאם אישית ואמצעי מניעה המותאמים לגורמי הסיכון הספציפיים של הפרט כדי לשמור על בריאות הפה האופטימלית.
האם חורים מדבקים?
לפי מחקרים, עששת נחשבת כNCD – כלומר מחלה שאינה מדבקת. כמחלה שאינה מדבקת (NCD), עששת דנטלית חולקת מאפיינים עם NCDs אחרים כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם וכו'. אלה כוללים: משך זמן ארוך, התקדמות איטית, אי העברה, קישורים חזקים לגורמי סיכון התנהגותיים הניתנים לשינוי כמו תזונה, ובאופן לא פרופורציונלי משפיע על אוכלוסיות מוחלשות.
איך נטפל בחור בשן?
הטיפול בעששת משתנה בהתאם לחומרת המצב. להלן מספר טיפולים נפוצים:
טיפול בפלואוריד: בשלבים המוקדמים של עששת, טיפולי פלואוריד יכולים לסייע בתיקון האמייל הפגום באמצעות תהליך הנקרא רמינרליזציה. טיפול זה יכול להפוך את הסימנים הראשוניים של חורים. זה עשוי להיות כרוך במשחת שיניים במרשם, מי פה ויישומי פלואור במרפאת השיניים.
מחיר טיפול פלואוריד בדרך כלל עולה כ-50 ש"ח אצל השיננית או הרופא.
סתימות שיניים: לאחר שנוצר חלל, רופא שיניים יסיר את הרקמה הרקובה וימלא את החלל. סתימות שיניים יכולות להיות עשויות מחומרים כמו שרף מרוכב (בצבע שן), אמלגם כסף או זהב, בהתאם להעדפת המטופל ולצרכים הקליניים.
סתימה בשן היא הטיפול הנפוץ ביותר והיעיל ביותר לעצירת חלל. עבודות מראות ש-90% מהסתימות נשארות מוצלחות גם כעבור 7 שנים.
מחיר סתימת שן יכול לנוע בין 20-700 ש"ח בהתאם לכיסוי הביטוחי ומורכבות המקרה.
טיפול שורש: כאשר עששת התקדמה משמעותית וגורמת לכאב או לזיהום, טיפול שורש הופך להיות הכרחי. הליך זה מבוצע בדרך כלל על ידי אנדודונטים, מומחים בטיפול בבעיות המשפיעות על שורש השן. במהלך טיפול שורש מסירים את מוך השן, וממלאים את התעלות ואת לשכת המוך בחומר הנקרא גוטה-פרקה. במקרים מסוימים, עשוי להידרש כתר דנטלי לחיזוק השן המטופלת.
מחיר טיפול שורש יכול לנוע בין 100-2,000 ש"ח בהתאם לכיסוי הביטוחי ומורכבות המקרה.
עקירת שיניים: אם טיפול שורש אינו אופציה מעשית עקב עששת נרחבת או גורמים אחרים, רופא שיניים עשוי להמליץ על עקירת שיניים (הסרת השן). לאחר עקירה, ניתן לדון עם רופא השיניים על אפשרויות החלפה כגון גשרים או שתלים דנטליים.
מחיר עקירה יכולה לנוע בין 300 – 2,000 ש"ח בהתאם לכיסוי הביטוחי ומורכבות המקרה.
בחירת הטיפול תלויה בנסיבות הספציפיות ובהערכת רופא השיניים לגבי בריאות הפה שלכם. חיוני להתייעץ עם רופא השיניים שלכם כדי לקבוע את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר לצרכים האישיים שלכם.
חור בשן לפי סוג שן
להלן סקירה קצרה של הגורמים, שיטות המניעה ואפשרויות הטיפול עבור כל אחד מסוגי חורים בשיניים:
חור בשן חלב
גורמים: עששת בשיני חלב (תינוק) יכולה לנבוע מהיגיינת פה לקויה, צריכה תכופה של מזון או משקאות מתוקים ומחוסר חשיפה לפלואוריד. סיבה נפוצה אצל פעוטות היא הירדמות עם בקבוק חלב או מיץ.
דרכי מנע: עודדו צחצוח, הגבילו חטיפים ומשקאות ממותקים, הקפידו על צריכת פלואוריד מספקת, וקבעו בדיקות שיניים מוקדמות לילדים.
טיפול: הטיפול עשוי לכלול סתימות שיניים או, במקרים חמורים, עקירה. חשוב לטפל בחורים בשיני חלב כדי למנוע סיבוכים בשיניים קבועות.
חור בשן טוחנת
גורמים: חללים אלו מתפתחים לעתים קרובות בשל מיקומם בחלק האחורי של הפה, שנושאים הרבה שאריות מזון ומה שהופך אותם למאתגרים יותר לניקוי. היגיינת פה לקויה, מזונות מתוקים וחיידקים תורמים להיווצרותם.
דרכי מנע: נקו היטב את הטוחנות בעת צחצוח וחוט דנטלי, הגבילו את צריכת הסוכר, שקלו חומרי איטום דנטליים לתוספת, והקפידו על בדיקות שיניים קבועות.
טיפול: בהתאם לחומרה, הטיפול עשוי לכלול סתימות שיניים או כתרים דנטליים. מקרים מתקדמים יותר עשויים לדרוש טיפול שורש.
חור בשן בינה
גורמים: שיני בינה, הממוקמות בחלק האחורי של הפה, נוטות לחורים בשל מיקומן וקושי בניקוי. הם יכולים גם להיפגע, וליצור כיסים למזון ולחיידקים.
דרכי מנע: שיטות רגילות של היגיינת הפה, כולל ניקוי סביב שיני בינה, וטיפול בכל בעיות באמצעות התייעצות עם רופא שיניים.
טיפול: הטיפול עשוי לכלול סתימות שיניים, כתרים או עקירה אם שן הבינה פגומה קשות או גורמת לסיבוכים.
חור בשן קדמית
גורמים: חורים בשיניים קדמיות יכולים לנבוע מהיגיינת פה לקויה, מזונות או משקאות חומציים ומטראומה לשיניים.
דרכי מנע: צחצוח עקבי ושימוש בחוט דנטלי, תזונה מאוזנת, מזעור מזונות חומציים והגנה על השיניים מפני פציעות (למשל, חבישת מגני פה לספורט).
טיפול: סתימות שיניים הן טיפול נפוץ לחורים בשיניים קדמיות. עבור נזקים נרחבים יותר או בעיות קוסמטיות, ניתן לשקול אפשרויות כמו הדבקת למינייט או ציפוי.
איך נראה חור?
בעוד שחורים יכולים להיות מאתגרים לזיהוי בשלבים הראשונים שלהם, ייתכן שתבחין בכתם קטן, לבן וגירי על אמייל השן. ככל שהחלל מתקדם, ייתכן שתבחין בהופעת כתמים חומים או שחורים על השן.
חור או כתם?
שינוי צבע השיניים יכול לנבוע מחורים ומכתמים, שעלול להוביל לבלבול. בדרך כלל, חללים נראים בצבע כהה יותר בהשוואה לכתמים. יתרה מכך, כתמים נוטים להשפיע על מספר שיניים, בעוד שנקודה זעירה בודדה על שן בודדת מעידה יותר על חורים.
אם אתם חושדים בחלל, חשוב לפנות בהקדם לרופא שיניים. טיפול בזמן חיוני לטיפול בבעיה בצורה יעילה.
איך חור מרגיש?
התחושה הקשורה לעששת משתנה בהתאם לחומרתה. לדוגמה, אם יש לכם חלל זעיר מוגבל לאמייל, ייתכן שלא תחוו אי נוחות. עם זאת, כאשר העששת מתקדמת לשכבות הפנימיות של השן, אתם עלולים להבחין בכאב או רגישות מוגברת לטמפרטורה קיצונית או לחומרים מתוקים. (כדאי לשים לב שרגישות בשיניים לא בהכרח מעידה על חלל, אך רצוי להיבדק אצל רופא שיניים כאמצעי זהירות).
מה קורה אם יש חור הרבה זמן?
חורים קטנים בשיניים הופכים עם הזמן לחורים גדולים. כאשר העששת מחמירה, היא משפיעה על השכבות העמוקות יותר של השן שלכם. זה יכול להוביל לכאב, זיהום ובסופו של דבר לאובדן שיניים. טיפול מוקדם חיוני לבריאות הפה לטווח ארוך.
האם חור יכול להחלים לבד?
אכן, בשלבים הראשוניים, אפשר להפוך חללים. לאמייל השן יש את היכולת לעבור תהליך תיקון עצמי. כאשר חלל קטן במיוחד ולא התקדם מעבר לאמייל, רימינרליזציה יכולה להתרחש באמצעות טיפולי פלואוריד ושיטות משופרות של היגיינת הפה.
עם זאת, חשוב לציין שאם החלל נמשך לתוך שכבת הדנטין של השן, טיפולי שיניים נרחבים יותר כגון סתימות, כתרים או הליכי שיקום אחרים מתבקשים לטפל בבעיה בצורה יעילה. זיהוי והתערבות מוקדמים הם המפתח להיפוך פוטנציאלי של חללים.