דנטקר לוגו

המדריך המלא לנסיגת חניכיים: גורמים, דרכי מניעה וטיפול

מה זה נסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים, היא מצב דנטלי שבו רקמת החניכיים סביב השיניים נשחקת או נסוגה לאחור, וחושפת את שורש השן. מצב זה עלול לגרום לרגישות בשיניים, לחששות אסתטיים ולבעיות בריאות שיניים פוטנציאליות.

זה קורה לעתים קרובות עקב צחצוח אגרסיבי, מחלות חניכיים, גנטיקה או טיפול שיניים לא תקין. נסיגת חניכיים יכולה להוביל לאי נוחות ועלולה לדרוש טיפול כדי למנוע נסיגה נוספת או לטפל בבעיות קוסמטיות.
נסיגת חניכיים היא תופעה שכיחה שמתפתחת בהדרגה לרוב. אם אין מטפלים בה כראוי, הדבר עלול לגרום נזק בלתי הפיך לרקמות התומכות ומבנה העצם של השיניים.
סימנים ראשונים לנסיגת חניכיים כוללים רגישות בשיניים או ששן נראית ארוכה יותר מהרגיל. אם לא מטפלים כראוי בנסיגת החניכיים, הנזק לשיניים ולחניכיים עלול להחמיר עם הזמן ואף לגרום בסופו של דבר לאובדן שיניים. לכן חשוב מאוד לאבחן את הבעיה בשלב מוקדם ולתת טיפול מקצועי כדי למנוע נזק בלתי הפיך.

נסיגת חניכיים – למה זה קורה?

ישנם מספר גורמים שיכולים לגרום לנסיגת החניכיים שלכם, הם כוללים:

צחצוח אגרסיבי: צחצוח שיניים נמרץ מדי או שימוש במברשת שיניים עם סיבים קשים עלולים לשחוק את רקמת החניכיים לאורך זמן.

מחלות חניכיים: הסיבה השכיחה ביותר לנסיגת חניכיים היא מחלת חניכיים, הפוגעת בכמעט 47% מהמבוגרים מעל גיל 30 בארצות הברית. זיהום זה הורס את העצם התומכת ורקמת החניכיים, מה שמוביל לנסיגה.

גנטיקה: יש אנשים בעלי נטייה גנטית לרקמות חניכיים דקות או חלשות יותר, מה שהופך אותם לרגישים יותר לנסיגה.

היגיינת פה לקויה: טיפול שיניים לקוי עלול להוביל להצטברות של רובד ואבנית, שעלולים לגרום למחלות חניכיים ונסיגה.

שימוש בטבק: עישון או שימוש במוצרי טבק מגבירים את הסיכון למחלות חניכיים ומחריפים את הנסיגה.

חריקת שיניים: חריקת שיניים רגילה או הידוק שיניים עלולים להפעיל לחץ מוגזם על השיניים והחניכיים, ולתרום לנסיגה.

שיניים לא מיושרות: שיניים עקומות וצפופות עלולות ליצור אזורים שקשה לנקות אותם כראוי, ולהגביר את הסיכון לבעיות חניכיים.

שינויים הורמונליים: תנודות הורמונליות אצל נשים, במיוחד במהלך הריון, גיל המעבר או הווסת, עלולות להפוך את רקמות החניכיים לרגישות יותר ונוטה לנסיגה.

טיפול אורתודונטי: במקרים מסוימים, טיפולים אורתודונטיים כמו פלטות או מיישרים עלולים להוביל לנסיגת חניכיים קלה כאשר השיניים מוזזות למקומן החדש. טיפול אורתודונטי מתאים יכול לעזור למזער סיכון זה.

מצבים רפואיים: מצבים רפואיים מסוימים כגון סוכרת, מחלות אוטואימוניות והפרעות דם עלולים להשפיע על בריאות החניכיים ולהגביר את הסבירות לנסיגת חניכיים.

הבנת הגורמים הללו והקפדה על היגיינת פה טובה, כגון צחצוח צחצוח קבוע, שימוש בחוט דנטלי ובדיקות שיניים, חיוניים למניעה וניהול של נסיגה בחניכיים.

כמה נפוצה נסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים היא מצב דנטלי שכיח יחסית, ושכיחותו יכולה להשתנות על סמך גורמים כמו גיל, הרגלי היגיינת הפה, גנטיקה ובריאות כללית. זה נוטה להיות נפוץ יותר ככל שאנשים מתבגרים.

מחקר שפורסם ב- בשנת 2012 (Pradeep et al.) מצא שלמעלה מ-50% מהאנשים בני 30 ומעלה הייתה רמה מסוימת של נסיגת חניכיים, ול88% ממבוגרים בני 65 יש נסיגת חניכיים במוקד אחד או יותר.

מהם התסמינים של נסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים יכולה להתבטא במספר תסמינים וסימנים. כמה תסמינים נפוצים של נסיגת חניכיים כוללים:

רגישות שיניים: שורשי שיניים חשופים עלולים להוביל לרגישות מוגברת למזונות ומשקאות חמים, קרים, מתוקים או חומציים.

חשיפת שורש שן גלויה: ייתכן שתבחינו שהשיניים שלכם נראות ארוכות מהרגיל, כאשר יותר משורש השן חשוף.

חריצים בקו החניכיים: קו החניכיים עשוי להיראות לא אחיד, עם חריצים או רווחים שבהם רקמת החניכיים נסוגה.

רווחים או רווחים בין שיניים: עם נסיגת החניכיים, יכולים להיווצר רווחים או רווחים בין השיניים, מה שמקל על חלקיקי מזון להילכד.

חניכיים מדממות: נסיגת חניכיים יכולה להיות נוטה יותר לדימום במהלך צחצוח או שימוש בחוט דנטלי.

רקמת חניכיים אדומה או דלקתית: רקמת החניכיים עשויה להיראות אדומה, נפוחה או דלקתית, במיוחד באזור שבו התרחש נסיגה.

ריח רע מהפה: חיידקים יכולים להצטבר בכיסים שנוצרו עקב נסיגת חניכיים, מה שמוביל לריח רע מהפה (הליטוזיס).

שיניים רופפות או מתנדנדות: ככל שהמבנים התומכים של השיניים נחלשים, אתם עלול להבחין בשיניים מתרופפות או זזות ממקומן הרגיל.

כאב או אי נוחות: במקרים מסוימים, נסיגת חניכיים עלולה לגרום לאי נוחות, במיוחד בעת צחצוח, שימוש בחוט דנטלי או צריכת מזונות מסוימים.

שינוי בנשיכה ובסגירה: נסיגת חניכיים חמורה יכולה להשפיע על האופן שבו השיניים העליונות והתחתונות שלכם משתלבות זו בזו, מה שמוביל לשינויים בנשיכה ובסגר שלכם.

נסיגת חניכיים היא תהליך הדרגתי, וייתכן שלא תחוו את כל התסמינים הללו. אם אתם מבחין באחד מהסימנים הללו או אם אתם חושדים שיש לכם נסיגת חניכיים, מומלץ לקבוע תור לרופא שיניים לבדיקה יסודית וטיפול מתאים.

גילוי והתערבות מוקדמים יכולים לסייע במניעת התקדמות נוספת של נסיגת חניכיים ובעיות שיניים קשורות.

כיצד מאבחנים נסיגת חניכיים?

נסיגת חניכיים מאובחנת בדרך כלל על ידי רופא שיניים או פריודונט (מומחה לבריאות החניכיים) במהלך בדיקת שיניים. האבחנה כוללת שילוב של בדיקה ויזואלית, בדיקה ואולי לקיחת צילומי רנטגן דנטליים כדי להעריך את היקף הנסיגה וכל בעיות שיניים הקשורות אליו – האם גם כלול אובדן של עצם וקיימת מחלת חניכיים. כך מאבחנים נסיגה בחניכיים:

  • בדיקה חזותית: רופא השיניים יבדוק חזותית את החניכיים והשיניים שלכם כדי לחפש סימני נסיגה, כגון שינויים בצבע החניכיים, קו חניכיים לא אחיד או שורשי שיניים חשופים.
  • פרובינג: רופא השיניים יבצע בדיקה פיזית של החניכיים על ידי מכשיר דק, כדי למדוד את עומק הכיסים בין החניכיים והשיניים. כיסים עמוקים יותר יכולים לחזק קשר בין נסיגת חניכיים ונוכחות של מחלת חניכיים.
  • צילומי רנטגן: ניתן לבצע צילומי רנטגן דנטליים כדי להעריך את צפיפות העצם והמבנים התומכים בשיניים שלכם. צילומי רנטגן יכולים לעזור לקבוע את מידת אובדן העצם ובעיות בסיסיות אחרות.
  • היסטוריה רפואית: רופא השיניים ישאל על ההיסטוריה הרפואית שלכם, הרגלי היגיינת הפה, וכל סימפטום שאתם עשויים לחוות, כגון רגישות בשיניים או דימום חניכיים.
  • דיון: רופא השיניים שלכם ידון איתכם בממצאיו, יסביר את מידת נסיגת החניכיים וימליץ על אפשרויות טיפול מתאימות בהתאם לחומרת המצב.

במקרים מסוימים, רופא השיניים עשוי לצלם צילומים קליניים (לא רנטגניים) כדי לתעד את מצב החניכיים שלכם לאורך זמן וכדי לסייע בתכנון הטיפול.

אם מתגלה נסיגה בחניכיים, רופא השיניים יעבוד איתכם על מנת לפתח תוכנית טיפול מותאמת אישית. תוכנית הטיפול עשויה לכלול טיפול בגורם הבסיסי למיתון, כגון שיפור הרגלי היגיינת הפה, טיפול במחלות חניכיים או שינוי הרגלים כמו עישון.

במקרים מתקדמים יותר, אפשרויות הטיפול עשויות לכלול השתלת חניכיים או פרוצדורות כירורגיות אחרות לשיקום רקמת החניכיים וכיסוי שורשי שיניים חשופים.

בדיקות שיניים סדירות חשובות לאיתור מוקדם ולניהול של נסיגת חניכיים ובעיות אחרות בבריאות הפה. אם אתם חושדים שיש לכם נסיגת חניכיים או שאתם חווה תסמינים קשורים כלשהם, מומלץ לקבוע פגישה עם רופא שיניים להערכה יסודית.

האם חניכיים יכולות לצמוח בחזרה?

חניכיים לא יכולות להתחדש או לצמוח מחדש באופן טבעי כמו רקמות אחרות בגוף. ברגע שרקמת החניכיים אבדה עקב נסיגה, אין לה את היכולת הטבועה לצמוח בחזרה למקומה המקורי.

עם זאת, ישנם טיפולי שיניים שיכולים לסייע בשיקום רקמת החניכיים ולשפר את המראה והבריאות של החניכיים. הליך נפוץ אחד לטיפול בנסיגת חניכיים נקרא השתלת חניכיים.

השתלת חניכיים היא טכניקה כירורגית המשמשת לטיפול בנסיגת חניכיים על ידי לקיחת רקמת חניכיים מאזור אחד (לעיתים קרובות מהחיך) והשתלתה על אזורים עם נסיגת חניכיים.

הליך זה יכול לסייע בכיסוי שורשי שיניים חשופים, לשפר את האסתטיקה של קו החניכיים ולהפחית את הרגישות. ישנם מספר סוגים של הליכי השתלת חניכיים, כולל:

  • השתלת רקמת חיבור: זהו הסוג הנפוץ ביותר של השתלת חניכיים. רקמה נלקחת מתוך "מתלה" של רקמה בחיך ומונחת על פני השורש החשוף.
  • השתלת חניכיים חופשית: דומה להשתלת רקמת חיבור, אך רקמה נלקחת ישירות מהחיך וממוקמת מעל אזור האובדן.
  • השתלת פדיקל: רקמה נתפסת מאזור סמוך למוקד הנסיגה,  ומכסה את אזור החניכיים האבודות על ידי רוטציה של הרקמה כלפי החוסר.

בעוד השתלת חניכיים יכולה לסייע בשיקום רקמת החניכיים, חשוב לציין כי הצלחת ההליך תלויה בגורמים כגון היגיינת הפה של המטופל, בריאותו הכללית והגורם הבסיסי לנסיגת החניכיים.

בנוסף, מניעה היא המפתח לשמירה על בריאות החניכיים. תרגול היגיינת פה טובה, טיפול במחלות חניכיים והימנעות מגורמים התורמים לנסיגת חניכיים (כגון צחצוח אגרסיבי או עישון) יכולים לסייע במניעת איבוד נוסף של רקמת החניכיים.

כיצד אוכל למנוע נסיגת חניכיים?

הנה ניסוח מחדש:

הדרך הטובה ביותר למנוע נסיגת חניכיים היא לשמור על היגיינה טובה של הפה. מומלץ לצחצח ולהשתמש בחוט דנטלי מדי יום, ולהגיע לבדיקה אצל רופא שיניים או פריודונט לפחות פעמיים בשנה, או לפי ההמלצות. 

אם כבר יש נסיגת חניכיים, ייתכן שרופא השיניים ירצה לראות אתכם בתדירות גבוהה יותר. חשוב להשתמש תמיד במברשת שיניים רכה ולבקש הדרכה מרופא השיניים על הצחצוח הנכון.

אם ליקוי נשיכה או חריקת שיניים גורמים לנסיגת החניכיים, כדאי לשוחח עם רופא השיניים על דרכים לטפל בבעיה. צעדים מומלצים למניעת נסיגת חניכיים כוללים:

שמירה על היגיינת הפה:

  • צחצחו את השיניים בעדינות: השתמשו במברשת שיניים בעלת סיבים רכים וצחצחו את השיניים בתנועות עדינות. הימנע מקרצוף נמרץ, שעלול לתרום לגירוי חניכיים ולנסיגה.
  • שימוש בחוט דנטלי מדי יום: נקו בין השיניים ולאורך קו החניכיים כדי להסיר רובד וחלקיקי מזון שעלולים לתרום למחלות חניכיים.

השתמשו במברשת שיניים ובטכניקה הנכונים:

  • בחרו במברשת שיניים בעלת סיבים רכים: זיפים קשים עלולים לגרום לגירוי ולנזק לחניכיים לאורך זמן.
  • צחצחו בזווית של 45 מעלות: הטו את מברשת השיניים לכיוון קו החניכיים והשתמשו בתנועות סיבוביות/משיכות ישרות עדינות כדי לנקות את השיניים ולעסות את החניכיים.
  • אפשרות נוספת היא שימוש במברשת שיניים חשמלית בעלת מד לחץ, כך שהמברשת יכולה להתריע אם מופעל כוח חזק מדי בעת הצחצוח.

הימנע ממוצרי טבק:

עישון ושימוש במוצרי טבק אחרים יכולים להגביר את הסיכון למחלת חניכיים, שהיא הגורם המוביל לנסיגת חניכיים.

הקפידו על תזונה בריאה:

אכלו תזונה מאוזנת ועשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים ומוצרי חלב דלי שומן. תזונה מספקת עוזרת לתמוך בבריאות הכללית והפה שלכם בפרט.

ניהול חריקת שיניים (ברוקסיזם):

אם אתם חורקים שיניים, במיוחד במהלך השינה, זה יכול לתרום לנסיגת חניכיים. שקלו להשתמש בסד בלילה כדי להגן על השיניים והחניכיים שלכם.

התייחסות לשיניים לא מיושרות:

שיניים עקומות או לא מיושרות יכולות ליצור אזורים שקשה יותר לנקות אותם ביעילות, ולהגביר את הסיכון למחלות חניכיים ולנסיגות. התייעצו עם אורתודנט במידת הצורך.

בדיקות שיניים סדירות:

בקרו אצל רופא השיניים שלכם באופן קבוע לניקוי ובדיקות מקצועיות. רופא השיניים שלכם יכול לזהות סימנים מוקדמים של נסיגת חניכיים ולהציע הדרכה לגבי טיפול נאות בפה.

השתמשו במי פה ידידותיים לחניכיים:

שקלו להשתמש בשטיפת פה נטולת אלכוהול, אנטי מיקרוביאלית התומכת בבריאות החניכיים. התייעצו עם רופא השיניים שלכם לקבלת המלצות.

ניהול מחלות חניכיים:

אם אתם מבחין בסימנים כלשהם לדלקת או מחלת חניכיים, כגון חניכיים מדממות, נפוחות, מודלקות או ריח רע מהפה שמתמשך, פנו לטיפול שיניים מיידי.

הגבילו מזונות ומשקאות חומציים:

מזון ומשקאות חומציים יכולים להחליש את אמייל השיניים ולתרום לנסיגת חניכיים. יש לצרוך אותם במתינות ולשטוף את הפה במים לאחר הצריכה.

זכרו שגם גנטיקה יכולה לשחק תפקיד בנטייה שלכם לנסיגת חניכיים. אם יש לכם חששות לגבי נסיגת חניכיים או בעיות אחרות בבריאות הפה, חשוב להתייעץ עם רופא שיניים לקבלת ייעוץ אישי ואפשרויות טיפול.

כיצד מטפלים בנסיגת חניכיים?

טיפול בנסיגת חניכיים תלוי במידה רבה במה שגרם למצב. מקרים קלים של נסיגת חניכיים עשויים להשתפר עם טיפולים לא ניתוחיים, כגון אנטיביוטיקה מקומית, מריחת חומר בונדינג לשיניים או יישור שיניים. עם זאת, ברוב המקרים, יש צורך בניתוח נסיגת חניכיים כדי לתקן את הבעיה במלואה.

טיפולים לא ניתוחיים

אנטיביוטיקה מקומית

  • אם נסיגת החניכיים נובעת ממחלת חניכיים, רופא השיניים או השיננית שלכם יעבדו איתכם על איך להיות יעילים יותר בניקוי השיניים. ניתן לבצע הסרת אבנית והטרייה (ניקוי שיניים עמוק) בהרדמה מקומית כדי להיפטר מחיידקים מזיקים הגורמים למחלות חניכיים שנמצאים עמוק מתחת לקו החניכיים.
  • מדי פעם, רופא החניכיים (מומחה למחלות חניכיים) עשוי להמליץ על החדרת אנטיביוטיקה ישירות מתחת לחניכיים כדי לסייע בטיפול במחלות חניכיים.

מריחת חומר בונדינג לשיניים

  • לפעמים רופא השיניים שלכם יכול להסוות את אזור הנסיגה עם שרף מרוכב בצבע שן. זה מכסה את שורש השן החשוף שלכם, מה שהופך אותו פחות מורגש ויותר נוח.
  • יש לקחת בחשבון שברוב המוחלט של המקרים, פתרון זה הוא זמני משום שהחומר נשחק עם הזמן.

אורתודונטיה

  • אם שן עקומה, מתהפכת או מסתובבת, היא עלולה לגרום לנסיגת חניכיים. במקרים אלה, פלטה יכולה להיות אופציה. ברגע שהשן מתוקנת ליישור תקין, שולי החניכיים עשויים לתקן את עצמם לאורך זמן.

טיפולים ניתוחיים:

מתלה פתוח והטרייה:

  • במהלך ההליך, רופא השיניים או רופא החניכיים (פריודונט) מקפל לאחור את רקמת החניכיים הפגועה, מסיר את החיידקים המזיקים מהכיסים, ולאחר מכן מצמיד היטב את רקמת החניכיים במקומה מעל שורש השן, ובכך מבטל הכיסים או הקטנת גודלם.

רגנרציה:

  •  אם העצם התומכת בשיניים שלכם נהרסה כתוצאה מנסיגת חניכיים, ניתן להמליץ על הליך לחידוש העצם והרקמות שאבדו. כמו בהפחתת עומק הכיס, רופא השיניים שלכם יקפל לאחור את רקמת החניכיים ויסיר את החיידקים.
  • לאחר מכן ימרח חומר רגנרטיבי, כגון ממברנה, רקמת שתל או חלבון ממריץ רקמות, כדי לעודד את גופכם להתחדש באופן טבעי בעצמות וברקמות באזור זה. לאחר הנחת החומר המתחדש, רקמת החניכיים מוצמדת על שורש השן או השיניים.

השתלת רקמות רכות:

  • ישנם מספר סוגים של הליכי השתלת רקמת חניכיים, אך הניתוח הנפוץ ביותר נקרא השתלת רקמת חיבור. בהליך זה, חותכים מתלה של רקמה בגג הפה (החך) ורקמה מתחת למתלה, הנקראת רקמת חיבור תת-אפיתליאלית, מוסרת ולאחר מכן תפורה לרקמת החניכיים המקיפה את השורש החשוף. לאחר שרקמת החיבור – השתל – הוסרה מתחת למתלה. המתלה נתפר בחזרה למקומו.
  • במהלך סוג אחר של השתלה, הנקרא השתלת חניכיים חופשית, רקמה נלקחת ישירות מגג הפה במקום מתחת לעור.
  • לפעמים, אם יש לכם מספיק רקמת חניכיים המקיפה את השיניים הפגועות, רופא השיניים מסוגל להשתיל חניכיים מקרבת השן ולא להסיר רקמה מהחך. זה נקרא השתלת pedicle.

 רופא השיניים יכול לקבוע את סוג ההליך הטוב ביותר לשימוש עבורכם בהתבסס על הצרכים האישיים שלכם.

כמה זמן לוקח להתאושש מניתוח השתלת חניכיים?

זמן ההחלמה שלכם יהיה תלוי במספר גורמים, כולל כמה שיניים טופלו, מהיכן הגיע השתלת החניכיים ואיזה סוג של הליך השתלה נעשה. ברוב המקרים, אנשים שעוברים ניתוח לנסיגת חניכיים מרגישים טוב וחוזרים לשגרה תוך כשבועיים.

 המנתח שלכם יספק לכם הנחיות מפורטות לאחר הניתוח. עליכם לעקוב מקרוב אחר הוראות אלה כדי לוודא התאוששות נוחה ומוצלחת.

השאירו פרטים, ויחזור אליכם רופא שיניים מומלץ באזורכם להתייעצות חינם:

השאירו פרטים להתייעצות עם רופא שיניים