אחת השאלות החשובות שעולות בקרב הורים ובני נוער רבים היא, מאיזה גיל אפשר לעשות הלבנת שיניים? האם יש גיל מתאים לכך ואיך ההלבנה יכולה להשפיע על בריאות השיניים בגילאים המוקדמים? על כל השאלות הללו מצאנו לכם את המידע הרלוונטי.
האם יש 'גיל נכון' להלבנת שיניים?
שאלת "הגיל הנכון" להלבנת שיניים היא דאגה שכיחה המלווה הורים רבים. אמנם אין הגבלת גיל ספציפית להלבנת שיניים, אך בדרך כלל מומלץ להמתין עד לבקיעת השיניים הקבועות במלואן. זה מתרחש בדרך כלל סביב גיל 14 עד 16 שנים, ולרוב, כדאי ומומלץ גם להתייעץ עם הרופא לפני שתחליטו לבצע הלבנת שיניים לילדכם.
אחת הסיבות להמתנה עד ליציאת השיניים הקבועות היא שהרכב האמייל יציב יותר ופחות פגיע לנזק. האמייל של שיניים ראשוניות הוא עדין יותר, מה שהופך אותן לרגישות יותר לנזק פוטנציאלי מחומרי הלבנה.
רק כשהשיניים הקבועות יצמחו כולן בחלל הפה של הילד, יהיה בטוח לבצע עבורו הלבנת שיניים שבסופו של יום תהיה גם יעילה יותר ובעלת תוצאות.
ולמרות שילדים רבים בגילאי 14-16 אינם זקוקים עוד כלל להלבנת שיניים (כי השיניים שלהם לרוב יהיו לבנות ואילו שהכתמים הצהובים יתחילו להופיע בגילאים המתקדמים יותר בלבד), יש ילדים שיעדיפו לבצע הלבנת שיניים בגלל צחצוח שיניים לא איכותי שיגביר את היווצרות הכתמים והופעת צהבת בשיניים הקדמיות בהכרח.
מאיזה גיל אפשר לעשות הלבנת שיניים בלייזר?
– מומלץ לבצע הלבנת שיניים בלייזר החל מגיל 18.
הלבנת שיניים בלייזר היא טיפול הלבנת שיניים בזמן קצר, אשר מוביל לתוצאה מרהיבה של שיניים לבנות. הלבנת שיניים בלייזר מתבצעת במרפאה, באמצעות מריחה של תרכובת לחמצון על השיניים ולאחר מכן שימוש באור לייזר או LED כדי להאיץ תהליך כימי אשר מלבין את השיניים.
מכיוון שמדובר בטיפול יעיל מאד הכולל חדירה של חומר ההלבנה עד לשכבות הפנימיות של השן – לא מומלץ לבצע אותו בגיל צעיר, כאשר מוך השן עדיין צעיר ורגיש.
מאיזה גיל אפשר לעשות הלבנת שיניים עם סד?
– מומלץ לבצע הלבנת שיניים עם סד החל מגיל 17.
טיפול מקצועי נוסף להלבנת שיניים ניתן ע"י רופא שיניים אבל מתבצע בבית. במסגרת הלבנת שיניים עם סד מקבל המטופל לביתו סד המותאם למבנה שיניו, שאותו עליו למלא בחומר מלבין שהוא מקבל מהרופא.
את הסד יש להרכיב על השיניים במשך שעתיים ביום, לאורך כחודשיים, ובתום טיפול הלבנת שיניים עם סד מתקבלת תוצאה יפה של הבהרת שיניים. מכיוון שגם החומר הפעיל אשר ניתן הביתה הוא חומר בעל השפעה חזקה, לא כדאי לבצע את הטיפול בגיל צעיר מדי.
בנוסף, יש לקחת בחשבון כי הרכבת הסד למשך שעתיים ביום עלולה להיות מאד לא נוחה עבור ילדים ומתבגרים, אשר לעתים סובלים מזליגה של חומר פעיל על החניכיים, ולכן הטיפול מתאים רק מגיל מבוגר יותר.
מאיזה גיל אפשר לעשות הלבנת שיניים טבעית?
– מומלץ לבצע הלבנת שיניים טבעית החל מגיל 10.
מכיוון שבכל זאת ישנם ילדים ובני נוער רבים עם שיניים צהובות, ישנן שיטות אשר מתאימות יותר לגיל צעיר ויכולות לסייע בהבהרה קלה של השיניים.
בין השאר ניתן לצחצח את השיניים באמצעות משחה מלבינה או לצחצח את השיניים בעזרת סודה לשתייה אשר יש לה אפקט הבהרה. חשוב לדעת כי שיטות טיפול טבעיות לכאורה באמצעות פחם פעיל אשר מומלצות ברשת, לא נבדקו מחקרים ואינן מומלצות בכלל, ולילדים בפרט.
איך לשמור על שיניים לבנות בילדים ובני נוער?
הטיפול הטוב ביותר לשיניים לבנות אצל ילדים הוא מניעה, ובהקשר הזה ישנם כמה טיפים:
- שטיפת הפה – לאחר אכילה ושייה של מזונות שידועים כצובעי שיניים, כגון פירות יער, קולה, דובדבנים , קפה וכו' מומלץ לשטוף את הפה גם ללא צחצוח. מי פה הם מומלצים אך ניתן גם לשטוף עם מים
- היגיינת הפה – מומלץ להקפיד על צחצוח שיניים פעמיים ביום, שימוש יומיומי בחוט דנטלי וביקורים קבועים אצל רופא השיניים והשיננית. ישנן שינניות אשר מתמחות בטיפול בילדים ויכולות לסייע בהסרת כתמים מהשיניים ומניעה של הצטברות אבן אשר מצהיבה את השיניים.
- היגיינה בעת יישור שיניים – מכיוון שטיפול יישור שיניים נפוץ מאוד בקרב ילדים ובני נוער, חשוב לקבל הדרכה מתאימה כיצד למנוע הצהבה של השיניים בעת הרכבת גשר על השיניים. שטיפת הפה לאחר אוכל, צחצוח במברשת רכה ושימוש בחוט דנטלי ייעודי, יכולים למנוע תופעה של שיניים צהובות לאחר גשר.
חבלה – חבלות שיניים הן תופעה נפוצה מאד בקרב ילדים, ולעתים בעקבות חבלה בשן היא משנה את צבעה. מומלץ להקדים וללכת לטיפול אצל רופא שיניים במקרה של חבלה, אשר ימליץ על טיפול שיכול למנוע השחרה של השן.
כיצד הלבנה מוקדמת יכולה להשפיע על בריאות השיניים?
הלבנת שיניים מוקדמת, או הלבנת שיניים בגיל צעיר לפני שהשיניים הקבועות התפתחו במלואן, עלולה להיות בעלת השלכות על בריאות השיניים. הבעיה המרכזית היא, הסיכון המוגבר לרגישות בשיניים.
חומרי ההלבנה המשמשים בטיפולי הלבנת שיניים יכולים להחליש זמנית את האמייל ולהביא לפגיעה בלתי הפיכה בשן, מה שהופך את השיניים לרגישות יותר לטמפרטורות חמות וקרות.
רגישות זו עלולה לגרום לאי נוחות ולכאב, מה שמקשה על אנשים ליהנות ממזונות ומשקאות מסוימים.
בנוסף, הלבנה מוקדמת עלולה לפגוע גם בחניכיים. לחניכיים תפקיד חשוב בתמיכה והגנה על השיניים.
טכניקות הלבנה לא נכונות או שימוש במוצרי הלבנה ללא הדרכה מקצועית עלולים להוביל לגירוי חניכיים, דלקות ואפילו נסיגת חניכיים. זה יכול לחשוף את שורשי השיניים, להגביר את הסיכון לעששת ואובדן שיניים.
מדוע התייעצות עם רופאי שיניים היא חיונית לפני ההלבנה?
התייעצות עם רופאי שיניים לפני ביצוע הלבנת שיניים חיונית מכמה סיבות. ראשית, רופאי שיניים יכולים להעריך את בריאות הפה של האדם ולקבוע אם הוא מועמד מתאים להלבנה.
זה חשוב מכיוון שבמצבים דנטליים מסוימים, כגון חורים בשיניים או מחלות חניכיים, ייתכן שיהיה צורך לבצע טיפול לפני שתמשיכו עם כל טיפולי ההלבנה. על ידי זיהוי וטיפול בבעיות אלו מראש, אנשים יכולים למנוע סיבוכים פוטנציאליים או החמרה של בעיות שיניים קיימות.
שנית, רופאי שיניים יכולים להמליץ על שיטת ההלבנה המתאימה ביותר לכל אדם. רופאי שיניים יכולים להעריך את הצרכים וההעדפות הספציפיות של האדם כדי לקבוע את פתרון ההלבנה היעיל והבטוח ביותר. גישה מותאמת אישית זו יכולה להבטיח תוצאות מיטביות ולמזער כל סיכונים או תופעות לוואי פוטנציאליות.